Bron: IJmuider Courant (digitaal) – 7 april 2022
Technisch onderwijs en technische bedrijven hebben elkaar nodig. ’Bedrijven staan te springen om onze leerlingen’
Rens Cuijon wint de eerste wisselbeker als ’Stagiair van het jaar’ van het Technisch College Velsen.
© Foto United Photos/Paul Vreeker – tekst Annemieke Windt
Technische bedrijven en technisch onderwijs kunnen niet zonder elkaar, die boodschap had directeur Frank Out bij het ondernemersontbijt in de kantine van het Technisch College Velsen.
Daarom is het hard nodig dat het technisch onderwijs meer leerlingen weet te trekken. ,,Bedrijven zitten te springen om onze leerlingen, ze hebben zoveel personeel nodig dat wij niet genoeg leerlingen hebben die ieder jaar bij ons van school komen.”
Het ondernemersontbijt op de school is een mooie gelegenheid om die band nog eens te benadrukken. Leerlingen van de school die nu stagelopen zitten met hun stagebegeleiders aan tafel. Drie van hen maken kans op de titel ’Stagekanjer van het jaar’, waarmee de school zijn leerlingen in het zonnetje wil zetten. Maar ook de bedrijven waar het drietal ervaring op doet, zijn te spreken over hun leerlingen. ,,Rens is de beste stagiair die ik ooit heb mogen begeleiden. Nou was hij ook de eerste”, grapt de begeleider van Rens Cuijon. ,,Ik was eerst wat huiverig, bang dat ik een puber af en toe een schop onder zijn kont zou moeten geven. Maar ik heb me vergist: Rens is een serieuze jongen, leergierig en met talent. Hij appt me regelmatig filmpjes met machines die hij op internet heeft gezien.”
Vakman
Ook de begeleider van Siebe Lanfermeijer roemt de inzet van zijn leerling. ,,Hij houdt van op tijd zijn en hij maakt mooie dingen. Echt, hij gaat een vakman worden. Hij wilde eerst bij het leger, maar dat ik er snel uitgepraat.” En de derde kanshebber, Jesse Sowa, heeft van zijn stagebedrijf al een baan aangeboden gekregen.
Voor de stagebedrijven die de drie stagiaires hadden voorgedragen was er taart bij de koffie.
Uiteindelijk komt Rens Cuijon als winnaar uit de bus. Niet geheel onverwacht, want eerder werd hij met klasgenoot Dominique Zwart al in het zonnetje gezet omdat ze Nederlands kampioen werden met hun lamp gemaakt van koperen buizen die vernuftig in een kubus zijn verwerkt. De lamp kan weer worden aangestuurd met domotica, automatisering voor thuis.
Voor directeur Out is het belangrijk dat de leerlingen van zijn school zich kunnen ontwikkelen. ,,Het zijn vaak jongens die op de basisschool moeite hadden met alle theorie. Bij de eerste ouderavond van onze brugklassers hoor ik vaak van ouders dat hun zoon helemaal opbloeit. Hij mag eindelijk met zijn handen aan de slag.”